triass | Śliwowica Paschalna
15972
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15972,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Śliwowica Paschalna

Category
0,7 l, Wódka smakowa
About This Project

Śliwowica Paschalna

Pojemność: 0,7 l
Ilość alkoholu: 70 %

Ciekawym wariantem śliwowicy jest śliwowica koszerna, najczęściej zwana śliwowicą paschalną. Nazwa pochodzi od słowa hebrajskiego „Pesach” oznaczającego święto Paschy, ponieważ Żydzi pili śliwowicę podczas świątecznej uczty wielkanocnej zwanej seder. Śliwowica produkowana jest z przefermentowanego zacieru uzyskanego z miazgi przebranych i rozdrobnionych śliwek węgierek. Niekiedy ok. 15% owoców miażdżonych jest razem z pestkami. Zacier destylowany jest najczęściej dwukrotnie i najczęściej poddawany leżakowaniu w beczkach dębowych.

Musisz mieć 18 lat, by móc odwiedzić tę stronę.

Potwierdź swój wiek