Pojemność: 0,7 l
Ilość alkoholu: 40 %
AnCnoc 12 YO – Pochodząca z regionu Highlands jedna z najbardziej delikatnych whisky o jasno słomkowej barwie z aromatami kwiatów, wanilii i owoców.
Początkowo słodka z wyczuwalnymi nutami pomarańczy a na finiszu wytrawna i lekko przydymiona.
Whisky produkowana jest w destylarni Knockdhu powstałej w 1894 roku. Mieści się niedaleko miejscowości Huntly, nieco na wschód od Keith.
Pierwotnym założeniem destylarni było produkowanie Whisky do sporządzania blendów. Przez długi czas Knockdhu nie była butelkowana jako single malt. Podobnie rzecz miała się z Knockando, tak więc zbieżność nazw nie stanowiła problemu. Jednak gdy obie destylarnie zaczęły wypuszczać na rynek swoje produkty pod własną nazwą, okazało się to problemem.
I tak na początku lat dziewiędziesiątych ubiegłego stulecia na rynku pojawił sie AnCnoc 12 YO zastępując Knockdhu 12 YO.
Destylarnia Knockdhu jest niewielka, pracują w niej tylko dwa alembiki.
Potwierdź swój wiek