Pojemność: 0,7 l
Ilość alkoholu: 40 %
Historia bourbona jest nierozłącznie związana z historią Ameryki. Produkcją alkoholu zajmowali się emigranci przybywający z Europy – głównie Irlandczycy i Szkoci. Osadnicy w stanie Kentucky destylowali czystą whiskey z kukurydzy już pod koniec XVII wieku i tę datę uważa się za początek dziejów bourbon whiskey.
Aby alkohol mógł być nazywany Straight Bourbon Whiskey musi być wyprodukowany z zacieru zbóż, w którym minimum 51% stanowi kukurydza, a następnie powinien leżakować przez co najmniej 2 lata w nowych, przypalanych dębowych beczkach.
Jim beam to jedna z najbardziej znanych cenionych amerykańskich bourbon whiskey. Charakteryzuje się subtelnym aromatem oraz delikatnym, lekko sło-dkawym smakiem. W 1795 roku Jacob Beam stworzył własną recepturę whiskey, według której do dziś jest wytwarzany Jim Beam.
Proces produkcji Jim Beam rozpoczyna się od wymieszania i zmielenia ziaren kukurydzy (co najmniej 51% składu), jęczmienia i żyta. Mieszanka ta poddawana jest fermentacji oraz destylacji. Tak otrzymany Jim Beam leżakuje w nowych dębowych beczkach.
Potwierdź swój wiek