Pojemność: 0,7 l
Ilość alkoholu: 30 %
Ramazzotti…. W 1815 człowiek o tym samym nazwisku, co Eros lecz innym imieniu, wymyślił genialną recepturę likieru żołądkowego. Ciężko było, bo biedak miał do dyspozycji same naturalne składniki: korzenie, zioła, anyż…
Potrzebne było jeszcze coś, co sprawiłoby, że wyjątkowo zdrowe paskudztwo – zwłaszcza po przejedzeniu, co wśród włoskich arystokratów w XIX wieku zdarzało się dość często – można było pić z przyjemnością. No i znalazł.
Skórki pomarańczowe, a ściśle mówiąc dwa ich rodzaje: mieszankę skórek pomarańczy: gorzkich i słodkich.
Na efekt wynalazku nie trzeba było długo czekać. Zamiast kawy zaczęto podawać w ekskluzywnych włoskich kafeteriach właśnie Ramazzotti…
Amaro Ramazzotti można serwować bez dodatków, na lodzie, z dodatkiem Ginger Ale, z tonikiem, z plasterkiem cytryny- w każdym z tych połączeń nie zabraknie prawdziwie włoskiego ducha.
Potwierdź swój wiek